Studeren aan het Cruyff College

Veel mensen stellen mij vragen over mijn opleiding. Ik heb al eens wat over de start aan het Cruyff College geschreven maar deze keer zal ik vertellen hoe het eerste jaar is verlopen.

Toen ik op de mavo zat wist ik al heel snel dat ik graag een sportopleiding wilde volgen. Dat was nog niet eenvoudig. Verschillende opleidingen vonden het erg lastig dat ik de opleiding in een rolstoel zou moeten volgen en bij veel opleidingen is een opleiding met topsport niet zo eenvoudig te combineren. Bij het Cruyff college was mijn rolstoel geen enkel probleem en de opleiding is zo georganiseerd dat je deze goed naast topsport kan combineren.

Aan het begin van seizoen 2022-2023 begon ik daarom bij het Cruyff college in Roosendaal. Ik koos voor de richting Sport en Coaching en daar volg je de mbo4 opleiding Trainer-coach/Instructeur. Ik leer daar hoe ik mensen kan begeleiden bij hun sport en bewegen. Zo leer je vooral om een algemene sporttraining te geven. Je leert voor een groep te staan en een leuke leerzame training te geven. Je leert van alles over fitness en trainingen voor allerlei doelgroepen. Er komen ook ander onderwerpen aan bod zoals voeding, mediatraining, sponsoring en contracten.

In februari vertelde ik al dat voor mij de opleiding wat later begon omdat ik nog stond te spelen op de US Open rolstoeltennis junioren. Ook vertelde ik dat ik in het begin wel moest wennen aan de manier van werken en de reis op en neer van Zwijndrecht naar Roosendaal.

Ik doe er 1,5 uur over om op de opleiding te komen maar ik vind het niet heel erg om te reizen, vooral niet met mooi weer. Ik ga eerst 30 minuten met de handbike naar het treinstation en daarna ga ik met de trein naar Roosendaal ik zit ongeveer 25 minuten in de trein. Tot slot is het nog 15 tot 20 minuten rollen om op de opleiding te komen. Vooral met de trein zijn er nog wel eens problemen. Zoals de lift die het niet doet, een trein die niet rijdt of een rol trap die alleen om hoog gaat. Zo stond ik een paar dagen geleden vast in de lift waar ik na 45 minuten uit werd gehaald. Maar ondanks dat heb ik het naar mijn zin op de opleiding en vind ik het lekker om de reis te maken.

Gemiddeld doen leerlingen er 3 jaar over om de opleiding te halen. Ook ik hoop het in 3 jaar te kunnen doen. De opleiding is verdeeld in Etappes. Deze bestaan uit opdrachten die je meestal zelfstandig uit kan voeren. Soms heb je een medestudent nodig, die zoek je dan wanneer je op de opleiding aanwezig bent. Je kan dus de studie veelal zelfstandig uitvoeren.

Door de manier van lesgeven op de school waar ik de mavo deed, en misschien ook wel door Corona, was ik al gewend om veel zelfstandig te studeren. Dat maakte dat ik toch wel snel gewend was op de nieuwe opleiding. En bij de planning van je studie wordt je goed geholpen door een studiecoach. Ik kan lessen volgen, soms zijn het een soort workshops of is er meer instructie en je kan gesprekken voeren met andere studenten en leraren. Wanneer je vanwege het sporten niet aanwezig kan zijn, dan kan je lessen online volgen. We zitten niet zoals bij andere opleidingen met een zelfde leerjaar bij elkaar maar we zitten vaak met alle studenten door elkaar. Omdat iedereen heel graag aan sporten doet, is dat ook wel waar we het vaak over hebben, over hoe de ander heeft gepresteerd of wat hij wil behalen. Regelmatig zijn er studenten afwezig omdat iedereen door de verschillende sporten die iedereen doet, regelmatig niet aanwezig kan zijn vanwege wedstrijden en trainingen. Er zijn zelfs leerlingen die ik nooit zie, omdat ze de opleiding vanuit het buitenland volgen.

Ik heb het afgelopen jaar dus ook veel toernooien kunnen spelen en veel kunnen trainen omdat ik daarvoor makkelijk vrij kan krijgen. Dat betekende dan wel dat ik op andere momenten een tandje harder moest werken.

Naast de Etappes die ik volg voor de opleiding, hebben we ook op het Cruyff College de verplichte vakken, Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap. Maar leuker vind ik het, dat we keuzedelen hebben en ook al direct stage lopen.

Je specialiseert je door het kiezen van een keuzedeel. Ik heb dit jaar het keuzedeel topsport vaardigheden gedaan waarbij je veel leert over hoe je de beste sportprestaties uit jezelf kan halen. Volgend jaar ga ik fitvak A doen waarbij je veel leert over het menselijk lichaam en hoe je dat het best in conditie kan krijgen. Helaas kan ik geen tennistrainer als keuzedeel kiezen maar ik hoop in het derde jaar tijdens de studie de opleiding tot tennistrainer bij de knltb te volgen.

Ook heb ik dus in het eerste jaar al stage gelopen. Dat deed ik bij mijn basketbal vereniging en vooral ook bij mijn tennisvereniging Dash’35. We hebben daar verschillende trainers dus ik kan bij verschillende mensen meer leren over lesgeven en ik help op de trainingen door al zelf onderdelen van de training op me te nemen.

Ik ben heel blij met mijn keuze voor het Cruyff College want ik heb het er erg naar mijn zin met mede studenten en docenten, ik kan tennissen op top niveau en een opleiding volgen om later in de sport te werken.